Wat is Google Analytics 4?

Een introductie in Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van het populaire webanalyseplatform van Google. Het werd voor het eerst aangekondigd in oktober 2020 en vervangt per 01-07-2023 officieel Universal Analytics. GA4 vertegenwoordigt een aanzienlijke verschuiving in de manier waarop bedrijven hun klantgegevens kunnen analyseren en begrijpen. Het biedt een reeks geavanceerde functies en mogelijkheden die bedrijven zullen helpen een vollediger inzicht te krijgen in hun klanten en hun gedrag.

In deze blog vertellen wij wat Google Analytics 4 is, wat de features zijn en welke voordelen het heeft. Daarnaast leggen wij kort uit hoe het geïnstalleerd kan worden. Heb jij achteraf nog vragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en over de mogelijkheden.

1. Hoe verhoudt GA4 zich tot eerdere versies?
2. Wat zijn de voordelen van GA4?
2.1 Geavanceerd Datamodel
2.2 Cross-device Tracking
2.3 App-en webgegevensanalyse
3. Hoe installeer je GA4?
4. Conclusie

Marketway advertentiecampagnes

I. Universal Analytics

1. Hoe verhoudt GA4 zich tot eerdere versies?

Een van de belangrijkste verschillen tussen GA4 en eerdere versies van Google Analytics is de focus op machine learning en het gebruik van de GA4-property’s. Zo kan het naadloos integreren met andere Google-producten zoals Firebase, Google Ads en Google Marketing Platform. Deze integratie stelt bedrijven in staat om de impact van hun marketingcampagnes beter te begrijpen en om dieper inzicht te krijgen in hoe klanten omgaan met hun producten en diensten.

GA4 biedt ook meer geavanceerde functies, zoals verbeterde cross-device tracking, automatische event tracking en ingebouwde ondersteuning voor app- en webgegevensanalyse. Hierdoor kunnen bedrijven het gedrag van klanten op meerdere apparaten en contactpunten volgen, waardoor ze een completer beeld krijgen van hoe klanten omgaan met hun merk.

Een ander belangrijk verschil is het datamodel, GA4 gebruikt een flexibeler datamodel in vergelijking met GA3. GA3 gebruikt een “hit-based” datamodel, dat de hoeveelheid data beperkt die kan worden verzameld en geanalyseerd. GA4 daarentegen gebruikt een “gebeurtenisgestuurd” gegevensmodel, dat een meer gedetailleerde gegevensverzameling en -analyse mogelijk maakt. Dit betekent dat bedrijven toegang hebben tot meer gedetailleerde informatie over klantgedrag, die kan worden gebruikt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over productontwikkeling en marketingstrategieën.

2. Wat zijn de voordelen van GA4?

Er zijn verschillende voordelen dat de introductie van GA4 met zich mee brengt. Zo is het vanaf heden mogelijk beter inzicht te krijgen in het klantgedrag op verschillende devices en contactpunten, is cross-device tracking verder verbeterd en is het mogelijk om de impact van specifieke marketingcampagnes te analyseren en te begrijpen. GA4 kan bedrijven bijvoorbeeld helpen te bepalen welke marketingkanalen de meeste conversies en inkomsten genereren, en welke kanalen mogelijk moeten worden geoptimaliseerd of stopgezet.

2.1 Geavanceerd datamodel

Een voorbeeld is het gebruik van het geavanceerde datamodel van GA4, waarmee bedrijven aangepaste gebeurtenissen en parameters kunnen creëren om specifieke klantinteracties bij te houden. Dit stelt bedrijven in staat om zaken als add-to-cart-gebeurtenissen, formulierinzendingen en andere belangrijke klantinteracties bij te houden, wat waardevolle inzichten in klantgedrag kan opleveren.

2.2 Cross-device tracking

Een ander voorbeeld zijn de verbeterde cross-device trackingmogelijkheden van GA4. Hiermee kunnen bedrijven klantgedrag volgen op meerdere apparaten, zoals desktop, mobiel en tablet. Dit geeft een completer beeld van hoe klanten omgaan met een bedrijf op verschillende apparaten, wat kan worden gebruikt om de klantervaring te optimaliseren en de conversieratio’s te verbeteren.

2.3 App-en webgegevens

Ten slotte kunnen bedrijven de ingebouwde ondersteuning van GA4 voor app- en webgegevensanalyse gebruiken om een beter inzicht te krijgen in hoe klanten omgaan met hun mobiele en web-apps. Dit kan bedrijven helpen te bepalen welke functies het meest worden gebruikt en welke functies mogelijk moeten worden geoptimaliseerd of stopgezet.

3. Hoe installeer je GA4?

Qua installatie is GA4 met een paar eenvoudige stappen in te stellen. Om GA4 te installeren, moet u een GA4-property maken in uw Google Analytics-account. Dit kunt u doen door in uw GA-account op de knop ‘Create property’ te klikken en de optie ‘Google Analytics 4’ te selecteren. Van daaruit wordt u gevraagd informatie over uw website of app te verstrekken en uw gegevenstracering in te stellen. Nadat u uw GA4-property heeft ingesteld, moet u de GA4-trackingcode toevoegen aan uw website of app om te beginnen met het verzamelen van gegevens. Zodra GA4 is geïnstalleerd, kunnen bedrijven de nieuwe functies en mogelijkheden gaan gebruiken om dieper inzicht te krijgen in hun klantgegevens.

4. Conclusie

Concluderend: Google Analytics 4 is een krachtige nieuwe versie van het webanalyseplatform van Google. Het is een verbeterde versie dankzij machine learning-mogelijkheden, betere cross-device tracking en een flexibeler gegevensmodel biedt. Dus zorg ervoor dat uw bedrijf op tijd overstapt van Universal Analytics naar Google Analytics 4. Zo kunt u direct gebruik maken van de nieuwe features en voordelen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.